Historia
Siirtolapuutarha-aate sai alkunsa Saksassa, ja ensimmäiset suomalaiset siirtolapuutarhat perustettiin 1910-luvulla. Perustaminen oli Suomessa vilkkainta 1940-luvun loppupuolella – tähän suureen ikäluokkaan kuuluu Sulkurannan siirtolapuutarhakin. Aloitteen siirtolapuutarhan perustamisesta Jyväskylään teki Keski-Suomen Puutarha- ja Palstaviljelijät ry, ja Jyväskylän kaupunginvaltuusto vahvisti siirtolapuutarha-alueen suunnitelman 7.5.1947. Sen mukaan alue käsitti maata yhteensä 11,8 ha, josta varsinaista peltoaluetta oli 8,8 ha.
Siirtolapuutarhan yhteisten asioiden hoitoa varten perustettiin Sulkurannan siirtolapuutarhayhdistys 26.5.1948. Perustavaan kokoukseen osallistui 63 siirtolapuutarhaviljelijää.
Sulkurannan alueen rakentaminen aloitettiin aikana, jolloin oli vielä pulaa yhdestä jos toisesta tarvikkeesta. Monet rakentajat saivat vain jo kertaalleen käytettyjä nauloja. Alkuaikojen salaojitukset lienee aika ainakin osittain tukkinut, mikä näkyy keväisin roudasta vapautuvan saven pyörittäessä mökkejä. Osa mökeistä on tosin jo peruskorjattu, ja paranneltujen perustuksien myötä on keväinen liikehdintä nykyisin jo vähäisempää. Kuitenkin tunkki on vielä nykyäänkin usean mökin vakiovaruste, jolla mökkiä oiotaan keväisin kiristävien ovenkarmien vuoksi.
Alueen historiaa ja nykypäivää valottava Sulkuranta-kirja julkaistiin 70-vuotisjuhlien yhteydessä 11.8.2018. Kirjaa on vielä jäljellä, ja sitä voi tiedustella yhdistyksen vastuuhenkilöiltä.